Sponsorerna gör racingstjärnans karriär möjlig

Saldab IT är stolt sponsor till racingstjärnan Oscar Palm som tävlar i Porsche Carrera Cup och kör race både i Sverige och utomlands. En stor del av framgången har han att tacka sina sponsorer för.

De är A och O för mig, utan dem hade det varit väldigt svårt.

Som 16-åring blev Oscar Palm från Jönköping den yngsta föraren någonsin att tävla i Porsche Carrera Cup, vilket är en supportklass till STCC. Sedan dess har han kört åtta säsonger av mästerskapet och plockat hem både guld- och silvermedalj (2014 respektive 2015).

I årets upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia slutade Oscar Palm på en sjätteplats efter en olycklig krasch i det första racet, vilket skadade hans bil så mycket att han även var tvungen att avstå det andra samma helg.

Jag fick en tuff start i och med kraschen. Efter det körde jag bra men det gjorde de andra också så det blev svårt att klättra i tabellen, men jag är ändå nöjd med körningen, berättar Oscar Palm.

Trots att Oscar Palm tävlar i Skandinaviens upplaga av mästerskapet gör han ibland inhopp i bland annat Tyskland.

Jag ska ner till Tyskland nu i helgen (läs 8-9 oktober) och agera gästförare vilket ska bli väldigt kul eftersom motorsporten är så pass stor där. Det är alltid mycket publik och ett bra arrangemang.

Men att lämna Sverige helt för att enbart köra utomlands är inget som lockar.

Det är ju i Sverige jag har byggt upp min karriär, med mitt team och mina sponsorer, så det vill jag fortsätta bygga på, säger han.

Just sponsorerna, och däribland Saldab IT, är något som betyder mycket för honom och han bjuder gärna med dem och deras kunder till sina race för att ge dem en häftig upplevelse. Det tror han betyder mer än att se sitt företags namn som dekal på bilen.

Sponsorerna är A och O för min karriär. Det är ju väldigt mycket kostnader i den här sporten med bilar, tekniker, däck och andra slitagedelar så utan sponsorer hade det varit svårt för mig, säger han.

Motorintresset ärvde han tidigt av sin pappa. Efter att ha provkört go-cart upptäckte han dessutom att han var ganska bra på att köra, vilket ledde till att han började tävla i go-cart som 12-åring. Efter tre års tävlande hade Oscar Palm växt ur sin go-cart och började se efter andra bilar.

Då fastnade jag snabbt för Porsche då bilarna och racen håller hög klass både internationellt och nationellt, berättar han.

Är du lika bra på IT som på bilar?

Nja, det skulle jag inte säga. Men jag kan sätta på datorn och installera något program, säger han och skrattar.

Oscar Palm