För Saldabs vd Martin Anderberg är IT ett livslångt lärande

Att få till en liten pratstund med Saldabs vd Martin Anderberg innebär tydligen vissa svårigheter. Inte så konstigt kanske när man tänker på den resa Saldab har gjort och fortsätter på idag som en del av Dustin. Och sen gäller det nog att vara lite uppmärksam, för Martin pratar snabbt och involverat med många trådar, förgreningar och sammanhang, nästan som ett system som ska sättas samman.

Det handlar om Saldab såklart och allt vad IT är, om fåmansbolaget som grundades ”inifrån och ut”, och om några av hans kollegor på bolaget som han känt i nästan 30 år. Men också den här alltid så snåriga historien om hur man ens hamnade där man ens är.

Pollenallergi ledde till intresset

”Kan du tänka dig det?”, säger Martin. ”Ett barn som är allergisk mot gräs…”

Knappast är det en tröst att gräsallergi är ganska vanligt, och är man dessutom bara 7-8 år är det desto mer orättvist och obegripligt att man måste sitta inomhus hela sommarloven.

”Det var då min pappa kom hem med en Commodore 64 till mig. Han gav mig förresten också en stor vetgirig envishet, och det krävdes för att lära sig det där. Det var bara att nöta in, varsågod och lär dig ungefär, och sådär höll jag på genom hela den eran med C64, Amiga och sedan PC och BBS:er”, säger Martin.

Senare på universitetet var internet fortfarande i sin linda, men LTH var minsann uppkopplade via SUNET och där fanns dessutom en aktiv datorförening med medlemmar Martin minns som ”jäkligt nördiga och jäkligt kompetenta”. Han förstod då att internet och konnektivitet skulle prägla hans yrkesliv, eller ja, prägla allting egentligen. Och det var bara att börja lära sig.

Ett bolag inifrån och ut

När Martin beskriver Saldab framgår det tydligt att det knappast var några klassiska entreprenörstyper som grundade bolaget, snarare arbetande systemtekniker som såg hur företag tyngdes av problem som faktiskt gick att lösa. Men kanske är det just det som är ett den gemensamma nämnaren i allt entreprenörskap.

”Hur som helst tänkte vi inte på att bygga bolag. Det var sekundärt. Det dröjde ett bra tag innan någon kom på att vi skulle skriva någon sorts affärsplan”, säger Martin.

Det där är säkerligen också en anledning till varför Martin och hans kollegor kan prata om Saldab som ett bolag som är inifrån och ut, och där förändring och innovation är inbyggt från början.

”Det är jätteenkelt, i alla fall på pappret. Vi känner av vad kunderna är i behov av och så ser vi till att kunna leverera det, ”säger Martin. ”I verkligheten kräver det ganska mycket av en organisation och inte minst av personalen.”

Få medarbetarna med på tåget

För sådär 10 år sedan fanns det väl bara aningar om hur IT-branschen skulle se ut idag. Enligt Martin är det den kontinuerligt starka förändringsbenägenheten hos tillverkarna som präglar branschen mer än någonting annat.

”De stora tillverkarna hyser en enorm innovationskraft, och på Saldab har vi lyckats med att omge oss med människor som är mer än villiga att omfamna detta och vara med på tåget. För oss i ledarskapet är det viktigt att ladda kulturen med prestigelöshet och öppenhet. Igen: varsågod och lär dig!”, säger Martin.

Martin framstår knappast som en vd som går och grunnar på fina tankar om ledarskap för sig själv, så på frågan om hur man konkret kan skapa dessa förutsättningar letar han först efter orden.

”Alltså… människor som inte har roligt tänker inte steget längre än det de behöver. Se på vilken takt vi utvecklas i! Vi kan inte ha kollegor som sitter i något kyffe och surar framför sina gamla favoritprogram på datorn. Får man sina anställda att trivas och vara delaktiga har man redan kommit väldigt långt, och det är absolut någonting jag tycker att vi lyckas med”, säger han.

Ljusa dagar framför oss

Framtiden är väl värd att vänta på. Lite så verkar Martin se på det. IT-branschen, ja själva tekniken i sig, har knappt passerat målbrottet, och innovationstakten fortsätter öka. Men själva osäkerheten i denna utveckling tar Martin med ro.

”Det finns idag en problematik med AI och big data, inte minst rörande den personliga integriteten, men det kommer mogna”, säger Martin. ”Och utan att tro att jag säger något särskilt originellt nu, är jag övertygad om att dessa teknologier kommer göra livet bättre för alla människor.”

När företag som här nu idag ska anamma nya tekniker och plattformar är Martin på det klara med vilka behov som då uppkommer hos kunderna och vilken roll Saldab har i detta. Han framhåller hur komplexiteten ökar i nivå med möjligheterna.

”Det handlar om vad man ska använda och hur man ska använda det. För hur får man maximal nytta av de här systemen? Och även om exempelvis molntjänster ser snyggt och prydligt ut på ytan är det många som med rätta frågar sig: hur i helsike får man ihop det? Vårt ansvar som integratör och rådgivare har blivit tyngre”, säger han.

Inte heller har det undgått Saldabs vd att bolaget sedan ett år tillbaka är en del av Dustin, vilket han bland annat ser som en stor möjliggörare för att hjälpa kunderna driva på innovation inom sina respektive branscher.

”I grund och botten levererar vi stödsystem och standardlösningar som ska hjälpa kunderna fokusera på verksamhetsnära IT-utveckling”, säger Martin. ”Kan vi dessutom på ett intelligent sätt sammanföra kunskap och problemställningar från samma branscher kommer det vara alla kunder till gagn.”

Ett livslångt lärande

Martin ritar upp några cykler på en whiteboard. Bågarna avlöser och stegrar över varandra. Det blir många omställningar att förhålla sig till. Allting under ständig förändring. För Martin Anderberg framstår det som själva källan till energi.

”Visst kan allting någon gång kännas jobbigt, men har man den här nyfikenheten som jag och mina kollegor bär på, så är det just detta som stimulerar en. Och att fortsätta lära sig!”, säger Martin.

”Jag tror inte ens jag är där jag är idag på grund av att jag har några särskilda begåvningar, utan för att jag ger mig fan på att lära mig sådant jag inte förstår. Jag tror på det här amerikanska ordet – grit – för det är nog vad det är. Jävlar anamma helt enkelt.”

Text & foto: Viktor Silfverhjelm Hultqvist