Några kul nyheter från 2018 du kan ha missat

Teknikvärlden rör sig snabbt och det sker mängder av intressanta nyheter varje dag. Det gör det svårt att hänga med hela tiden, så här har vi listat några nyheter du kanske missat.

USA toppar prestigelista på nytt

Kina jobbar hårt på att positionera sig som ett land för högteknologiska bedrifter och har i fem års tid kunnat skryta med att sitta på världens snabbaste superdator. Fram till nyligen.

Amerikanerna har nämligen återtagit den prestigefyllda titeln med en nybyggd super-dator som har det kaxiga namnet Summit (bergstopp).

Datorn, som utvecklats i samarbete mellan USA:s energi-departement och IBM, kan utföra 200 kvadriljoner uträkningar i sekunden och användas för att beräkna allt från atombombs-explosioner till väderfenomen. Summit har kostat 1,7 miljarder kronor att bygga och står vid Oak Ridge National Laboratory (ORNL) i Oak Ridge, Tennessee.

Sensorn ger dig rätt färg

Färger kan påverka humöret och hur vi upplever platser samt situationer. Dessutom kan de få oss att köpa mer. Oavsett om du ska måla hemma eller letar efter rätt färg för ett projekt på jobbet så kan Nix Mini vara en smart hjälp.

Den lilla sensorn kan skanna av färger i den fysiska omgivningen och översätta dem till en digital färgkod. Håll sensorn mot en vägg, ett klädesplagg eller en teknikpryl så dyker färgtonen upp som RGB-, HEX-, CMYK- och LAB-kod i den medföljande appen.

Översätter i realtid

Bärbar teknik har utvecklats enormt de senaste åren. Nu kommer framstegen till det område som kanske bäst behöver nya tekniska hjälpmedel – hörapparater. Livio AI från Starkey Hearing Technologies är en hörapparat fullpackad med smart teknik. Till exempel har den en maskin-inlärningsalgoritm som anpassar ljudet så att bäraren hör rätt saker genom att filtrera bort bakgrundsljud i stökiga miljöer.

Dessutom kan hörapparaten översätta främmande språk i nära nog realtid, räkna steg och känna av om bäraren ramlat.

Metall nästa steg för HP:s 3D-skrivare

HP har länge varit en av de största leverantörerna av traditionella skrivare. Bland annat var företaget först med den kommersiella bläckstråleskrivaren. För ett par år sedan tog det också steget in på marknaden för 3D-skrivare med HP Jet Fusion – en 3D-skrivare för plastmaterial som riktade sig mot professionellt bruk.

Nu tar HP nästa steg och lanserar en 3D-skrivare för metall. HP Metal Jet använder en teknik som kallas “binder-jet printing” som innebär att skrivaren sprider ett lager av metallpulver, vilket sedan sprejas med bindemedel som härdar materialet.

Tekniken liknar lager på lager-tekniken som används av många plastskrivare. Den nya metallskrivaren riktar sig initialt enbart till företagskunder inom exempelvis bilindustrin och släpps i första omgången endast till HP:s utvalda partner. Övriga intressenter får vänta till 2020.

Den här artikeln är även en del i vår tidning Solutions. Klicka här för att läsa tidningen i sin helhet.

 

Dustin Group

Den här artikeln kommer från Dustin Solutions Kunskapsbanken. Där hittar du massor av kunskap och inspiration om de senaste IT-trenderna.