Ligger inte på latsidan

Tillväxt kräver snabbfotad IT-partner

– Tipset vi fick om Saldab var riktigt lyckat, säger SOVA:s IT-chef Christofer af Ekenstam. Sängvaruhuset SOVA säljer sängar och det mesta till sovrum.

Själva ligger de inte på latsidan. Från en butik i Malmö för drygt 25 år sedan finns man nu med 44 butiker i landet och ambitionen är att fortsätta växa.

SOVA hade tidigare hand om sin IT-miljö själva med egna servrar och nätverk, men för knappt tre år sedan slog kapaciteten i taket.

– Vår lösning var inte tillräcklig om vi skulle växa vidare och outsourcing av IT-miljön var lösningen vi valde. Jag träffade VD Daniel Marceau på Saldab och fick direkt intrycket att det var ett snabbfotat och flexibelt företag. De har visat sig vara professionella och har dessutom bra känsla för processerna inom butiksdrift och hur man supporterar vår butiksverksamhet, berättar Christofer.

Alla system, ex. affärssystem och faktureringssystem, flyttades över till Saldabs datorhall där SOVA enkelt kan öka kapaciteten i takt med att fler butiker öppnas.

– Säkerheten kring bland annat backup är högre och den ständiga övervakningen innebär att vi aldrig riskerar långa driftsstopp, fortsätter Christofer.

Saldab har även tagit över all support och försörjning av hårdvara till huvudkontoret; telefoner, datorer, skrivare med mera.

Smärtfri migrering

Nyligen genomförde Saldab en flytt av SOVA:s mailfunktion, något som skedde helt bekymmersfritt.

– Det skedde i samarbete med vår IT-avdelning och vi märkte knappt av när mailen flyttades. Ett mycket bra projekt, tycker SOVA:s IT-chef.

Under hösten/vintern flyttar SOVA huvudkontoret från Tygelsjö till Vellinge och där var Saldab med från början i projektet. De planerade hela byggnadens IT-miljö med nätverksuppbyggnad, setup för konferensrum och så vidare.

– De fungerade även som rådgivare när vi valde inpasseringssystem till byggnaden.

De fokuserar på att hitta lösningar i stället för att se problemen. Saldab har både bredd och spetskompetens. Att det dessutom är ett glatt och socialt gäng som alltid bjuder på fika när jag kommer, ja det ser jag bara som bonus.

Christofer af Ekenstam
IT-chef, Sova

Telefoni

I samband med flytten övergår hela SOVA-kedjan till en modern IP-baserad telefonilösning som både blir billigare och smidigare. Det blir enkelt att koppla på nya butiker och anknytningar i takt med att kedjan växer.
– Det är ett stort skifte och vi har successivt börjat med övergången och precis som i migreringen av mailservern har Saldab varit en pålitlig partner. Vi integrerar vår telefonväxel i deras server och får samma backup och övervakning som på övriga system.

Christofer af Ekenstam poängterar att Saldab blivit en viktig partner för Sängvaruhuset SOVA.

– De fokuserar på att hitta lösningar i stället för att se problemen. Saldab har både bredd och spetskompetens. Att det dessutom är ett glatt och socialt gäng som alltid bjuder på fika när jag kommer, ja det ser jag bara som bonus, skrattar Christofer.